Fredagsmys

nyar-2011-009.jpg

GRATINERAD HUMMER

4 personer

2 kokta humrar

2 scharlottenlökar

2 tomater, skalade och urkärnade

1 msk smör

1 dl vitt vin

1 tsk dijonsenap

1 msk vetemjöl

2 dl vispgrädde

1 msk konjak

1/2 tsk salt

1/2 krm cayennepeppae

1 dl riven permesanost

Klyv humrarna på längden. Ta ur köttet och skär det i grova bitar. Knäck klorna, skala och försök få ut köttet så helt som möjligt.

Finhacka scharlottenlökarna. Tärna tomaterna. Sätt en låg vid kastrull på medelvärme och fräs löken i smör så den får lite färg. Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt senap och vetemjöl och blanda väl. slå i grädden och rör till en slät stuvning. Låt koka 3-5 min.

Vänd ner tomater och hummerkött (utom köttet från fyra klor) Rör försiktigt och dra kastrullen från värmen. Hummern får inte koka, då blir den lätt seg.

Smaksätt med konjak salt och cayennepeppar.

Lägg de tomma hummerskalen i en ugnsäker form eller liten långpanna. Fördela stuvningen i skalen och placera en klo på varje hummerhalva. Strö över osten och gratinera högt upp i ugnen ca. 5 min. i 275 graders ugnsvärme. Servera gärna med rostat bröd

 

Denna hummer serverades som förrätt till Nyårs-menyn 2011-2012

 

nyar-2011-010.jpg

OCH NU TILL HUVUDRÄTTEN

 

HELSTEKT OXFILE med POTATIS- och JORDÄRTSKOCKSTRUDEL, RÖDVINSÅS, GRÄDDSTUVADE KANTARELLER, SUGERSNAPS samt gtatinerad TOMAT.

 

4 pers.

4 Bakpotatisar

400 gr jordärtskocka

1 msk smör

vatten o salt

6 ark filodeg

Skala och skiva potatisen tunnt, skölj den i kallt vatten i ett durkslag och låt rinna av. lägg skivorna i en oljad ugnssäker form och baka den mitt i ugnen tills de är nästan mjuka.

Skala och dela jordärtskockorna i mindre bitar och koka dem mjuka i lite saltat vatten med 1 msk smör. Häll av det mesta av kokvattnet och mixa dem till mos med lite av vätskan (behövs inte mycket)

När potatisen och jordärtskocksmoset svalnat ska du rulla in dem i filodegen.

Pensla ett ark filodeg med smält smör, lägg nästa ark ovanpå,pensla med smält smör, gör samma med det tredje arket

Nu lägger du som en rulle potatisskivor med jordärtskockspure på filodegsarken och rullar försiktigt ihop till en rulle med skarven nedåt på ett bakplåtspapper på en plåt.

När rätten ska serveras gräddas potatisrullen i 175 grader varm ugn. Pensla med smör tills degen är spröd och guldgul.

(ovanstående recept har jag "knyckt" från SKÅNSKA MATMÄSTARE)

 

OXFILE Ca 150 -200 gram per person

Jag använde mig av svensk färsk som jag putsade och tog bort "huvudet" (det blir gott till ett annat tillfälle)

Men i dag skulle vi bara ha det bästa. Filen fick ligga i rumstemperatur (stek köttet rumstempererat). Rullade in den i massor av grovmalen svartpeppar samt grillkrydda. Bryn den runt om på en stekpanna i smör blandat med lite olja. Lägg över på en långpanna och sätt i en ugnstermometer, kör vidare i ugnen på ca.175 - 200 grader tills termometern visar 60 grader (om du vill ha den mer stekt får den ha lite mer tid) men vad du gör genomstek den inte!!!!

Ta ut den från ugnen, svep in den i rejält med ugnsfolie , där den får vila ovanpå spisen. Under tiden har du

Potatis-och Jordärtskocksstrudeln i ugnen.

Såserna har du förberett tidigare:

Hacka en scharlottenlök som du bryner i lite smör, lägg i kantarellerna (snåla inte på svampen) låt fräsa några minuter.

Tillsätt ca.1 dl rödvin, koka några minuter. Tillsätt 2 buljongtärningar samt 4 dl vispgrädde. Koka upp, red av med Maizena redning till lagom fyllighet. Smaka av med svartpeppar och lite konjak samt ev salt.

 

RÖDVINSÅS:

2 dl vatten 

1 buljongtärning

2 dl rödvin

2 tsk farinsocker

1 tsk svartpeppar

Koka ihop ovanstående samt red av med Majsena majstärkelse. Smaka av med ev. salt och peppar

 

2 tomater delar du på tvären till 4 halvor, pensla med lite olja srö på permesan samt in i ugnennågra minuter tills osten fått lite färg.

Koka upp lite saltat vatten. lägg i bönorna eller sugersnapsen ett par minuter, bara så de behåller sin krispighet.

 

Detta blev verkligen uppskattat!!!  GOTT GOTT

 

 

nyar-2011-012.jpg

 FYLLD APELSIN

4 pers.

4 apelsiner

3 äggulor

1 dl socker

1/2 dl florsocker

2 msk apelsinsaft

2 msk konsentrerad apelsinjuice

2 dl vispgrädde

(ev. lite gul karamellfärg. Men det behövde inte jag då jag hade tillgång till Öjas hönsägg med riktigt gul gula)

 

Börja med att försktigt skära bort lite till ett stöd i botten. Skär bort ett lock, Gröp ur apelsinen med en sked, försiktigt så du inte skadar apelsinen.

Vispa äggulor och socker till fast smet så att sockret löst sig. Vispa grädden lagom ej för hård.

Vänd ner grädden i äggsmeten tillsammans med apelsinsaft och juicen. häll smeten i apelsinskalen och frys in. Minst 4 timmar, helst dagen innan.

Ta ur frysen 30 min. innan servering. Garnera med en klick vispad grädde, en filead apelsinklyfta,2 tunna skivor marsipanlimpa samt citronmeliss. Vi dekorerade även med en rosett av silverband.

 

         GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET OCH KOMMANDE FRAMTID!!!!!!!!!!

 

006.jpg

 

TRATTKANTARELLSOPPA

4port.

1 scharlottenlök

3 dl trattkantareller

2 msk smör

2 msk vetemjöl

7 dl kraftig buljong  (2 kycklingbuljongtärningar)

2 dl mjölk

2dl grädde

1 dl creme fraiche

10 krossade rosepepparkorn

1/2 msk äkta soya

3 msk madeira

 

Skala och hacka löken. Grovhacka svampen. Fräs löken och svampen i smöret. Strö över mjölet. Späd med buljongen, koka 10 min på svag värme.

Tillsätt mjölken, grädden, creme fraiche, soyan samt rosepeppar. Koka på svag värme 5 - 10 min.

Tillsätt madeira.  salt och peppar enligt din smak.

 

DENNA SOPPA LÄGGER SIG SOM BOMULL KRING HJÄRTAT   ( INGELA A:s recept)

 

 

 

 

 

josefin-o-ronja-020.jpg 

 

 

 

KLASSISK PLANKSTEK

Börja med potatismoset som går bra med pulvermos, men jag föredrar "hemmastampat".  Jag använder mig av Felix klassiskt potatismos (om du vill göra på pulver) som du gör enligt anvisningen på paketet  Moset ska vara fast i konsistensen så det inte flyter ut. Men hemlagat blir alltid godast. Koka potatisen mjuk, Smält smöret samt slå i lite mjölk och sjud lätt. mosa potatisen med elvispen, tillsätt smöret/mjölken. Krydda med vitpeppar, aromat, riven muskotnöt, samt runda av med lite socker. tillsätt 2 äggulor. Låt svalna något så det går att hantera i en spritspåse. Spritsa ut det på plankan. Dela en tomat tvärs över . Tryck den i moset i ena hörnet, lägg en liten klick smör på tomaten. (och gärna lite riven permesan) Sätt ugnen på 225-250 grader.

Du kan göra egen bearnaise och vitlöksmör (eller gör det enkelt och köp färdig)

BEARNAISE ca 4 port.

1 dl vinäger

50 g finhackad scharlottenlök

5 g krossade vitpepparkorn

2 msk hackad dragon

5 äggulor

300 g rumstempererat smör

salt och peppar

hackad färsk dragon + ev persilja

Redusera (koka ihop) vinäger, lök, vitpeppar,dragon tills några matskedar återstår. Tillsätt äggulorna och vispa intensivt över vattenbad tills blandningen blivit vit och pösig. Tillsätt smöret klickvis under fortsatt vispning.Det är viktigt att inte temperaturen blir för hög då såsen lätt skär sig. Tillsätt i så fall några matskedar kallt vatten och vispa kraftigt. Sila såsen genom en fin sil. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt de finhackade gröna kryddorna.

VITLÖKSMÖR

100 g smör

2 rivna vitlöksklyftor

1 tsk citronsaft

Kör smör, vitlök samt citronsaften i en mixer.

Bred ut smöret på ett smörpapper och gör en rulle. förvara den i kylskåp eller frysen.

 

Sätt in plankan med moset i ugnen.

Grilla under tiden valfritt kött (oxfile, entricote, fläskfile eller kycklingfile)

Servera med lite brynta champinjoner, bearnaisen samt vitlöksmöret

 

JAG HOPPAS DET SKA FALLA DIG I SMAKEN. TREVLIG HELG!

 

 

 

PAJ MED OST TOMAT ( Kyckling, skinka, brockoli, purjolök eller vad kylen erbjuder)

 

BÖRJA MED PAJSKALET:

3dl vetemjöl

125 gram smör

2-3 msk kallt vatten

Mät upp mjöl, lägg i kylskåpskallt smör, arbeta ihop (i matberedare går det på några sekunder) tillsätt vattnet.

Tryck ut degen i en pajform som får vila i kylskåpet ca. 30 minuter.

Riv en remsa av ugnsfolie som du lägger på insidan av kanten (så glider den inte ner lika mycket vid gräddningen)

Nagga bottnen med en gaffel (så den inte blir blåsig)  och förgrädda  ca. 10-15 minuter i 200 grader (varmluft 175 grader)

FYLLNING:

3 ägg

2,5 dl kesella

5 dl riven västerbottenost

soltorkad tomat, färsk tomat, purjolök, broccoli (kyckling eller skinka)

Låt den strimlade purjon svettas lätt i en panna som du lägger i det förgräddade pajskalet tillsammans med soltorkad tomat, färsk tomat, lätt förvälld broccoli samt event.uellt kyckling eller skinka

Blanda ägg, kesella samt osten till en jämn smet som du lägger ovanpå. Grädda mitt i ugnen 200 grader ca. 30 minuter (varmluft 175 grader)

Serveras med en smarrig sallad: Ex. Ruccola, tomat, avokado, äpple, vindruvor. Pressa över lite citron och en skvätt olja

SMAKLIG MÅLTID!

 

 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.